Strom
Účastník
    Počet příspěvků: 12

Dobrý den, nejsem odborník, ale protože mě toto téma kdysi zaujalo, dostal jsem od odborníka odpovědi.
    Uzemňování vychází z toho, že musí být okolí místa uzemnění elektricky čisté – bez rušivých napětí, aby z těla odcházel zbytečný elektrický potenciál do místa s nulovým potenciálem. Představil jsem si to tak, že pokud budu na louce a vysílače budou dále, pokud tam bude elektricky čistá zem, asi je v pořádku se uzemnit. Ve městě na ulici mohou být však poblíž podzemní silová elektrická vedení nebo jiné zdroje, jejich rušivé napětí by si člověk mohl zemnícími prvky bot stahovat zpětně na sebe. Země může být v některých místech hodně zarušená i vlivem přenosu prostřednictvím vlhkosti. Na kvalitu uzemnění, bychom se neměli spoléhat hlavně ve starých domech, kde mohou být instalace podle starých norem, kdy nebyl užíván samostatný zemnící ochranný zelenožlutý vodič (PE),nebo kde byl zemnící vodič v el.okruhu i na jednom místě propojen s modrým nulovacím vodičem. Může se také stát, že se na zelenožlutý vodič mohou indukovat rušivá střídavá napětí z ledniček, čerpadel pro kotel, popř. z různých adaptérů spotřebičů, meničů atd. Čistá zem nemusí být ani na trubkách topení, vodovodů. Aby bylo možné užívat pro zdravotní benefit zemnící kolík zásuvky nebo ocelovou tyč na dvoře domu, bylo doporučeno si to proměřit, aby byla jistota, že na zemnících prvcích budou téměř nulové rušivé napětí, a to pomocí levného kapesního osciloskopu nebo analogového radiopřijímače, když by se zemnící prvek připojil na živy vodič vstupu pro mikrofon. Pokud by nebyly slyšet žádné zvuky-ruchy nebo osciloskop bude zobrazovat téměř nulové hodnoty napětí, je uzemnění použitelné. Na internetu byly nabízeny zemnící pásky do běžeckých nebo běžných zimních bot, což asi v parku nebo v přírodě v chladnějsím počasí by bylo užitečné a v letních měsících chodit bosky.
    Snad jsem maličko pomohl zprostředkovanou informací.