Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
  • Autor
    Účastník
      Počet příspěvků: 1

Dobrý den,

jsem naprostý laik.
      Mám jeden dotaz k situaci, kterou teď v domě řešíme.
      Bydlíme v Praze 10, ve Strašnicích. Potřebovali bychom rychlejší internet. Jedna z možností je přejít na 5G síť.
      Signál pro 5G je zřejmě v této lokalitě dostupný (firmy nabízejí 5G připojení). Slyšela jsem názor, že, pokud je už 5G ve vzduchu, tak stejně už má toto záření na nás vliv a tím pádem je jedno, jestli ho budeme používat v domě (přes wifi) nebo ne. Trochu o tom pochybuji, nicméně jsem laik a argumenty nemám.
      Žádnou anténu na 5G signál na domě prozatím nemáme. Možná je nejvíce problematické (ze zdravotního hlediska) nainstalovat anténu a wifi v domě už není riziková? Nebo je anténa v pořádku a naopak wifi router je problém.?
      Děkuji moc za odpověď kohokoliv kompetentního.

Tereza Novosadová

Účastník
        Počet příspěvků: 1

Dobrý den,

Taky jsem lajk, ale nejsem ovce, tak jsem si již něco nastudoval a našel 😉
        K Vašemu dotazu uvádím a cituji z odkazu, který pod citací uvedu: “Technologie 5G je skutečně od stávajících systémů – všesměrově vysílajících odlišná, neboť svůj výkon směřuje v úzkých paprscích přímo na místo, kde se nachází 5G zařízení.”

odkaz:
        https://www.petice.com/pozastavit_zavadeni_5g_a_zabyvat_se_diskusi_na_stavajici_bezpecnostni_limity

Strom
        Účastník
          Počet příspěvků: 12

Dobrý den,
          osobní názor: asi bych se zabýval tím, s čím je člověk nejčastěji v kontaktu a blízkosti, co vysílá stále (wifi zařízení ve větší blízkosti, mobily/notebooky se zapnutými mobilními daty,wifi, bluetoothem-aktivní pravidelnou datovou komunikací), bezdrátové domácí přenosné telefony, chůvičky, popř. časté volání z mobilních telefonů. Argument, že wifi doma nevypínat, protože to mají sousedi kolem zapnuté nebo že z okolí vysílají jiné zdroje (např. 5G, vysilače) je zkreslený/mylný, signál od sousedů, popř. z venkovního prostoru může být např. 10x — 100x atd. slabější, než za zdmi vlastního pokoje a to, že nějaký signál telefon , notebook registruje je mnohdy ne kvůli síle/kvalitě signálu, ale protože přístroje jsou velice citrlivé a zachytí i velice slabý signál,který už třeba není ani použitelný.

Pokud nemusí být wifi síť na wifi routeru zapnutá, že je lépe ji zakázat a i za cenu nižšího komfortu propojovat počítač, notebook a jiné přístroje do routeru kabelem LAN RJ45. Doma tak nemusí být ve většině případů vůbec wifi zapnutá. A jestli je wifi vypnutá na routeru, je dobré povypínat wifi/mobilní data/bluetooth i na notebooku a telefonu, když to nepoužíváte. Pokud je wifi nutná, umístit dále od míst, kde se spí, kde jsou členové rodiny nejčastěji.  Některé wifi routery mohou být nastaveny, aby v určitý čas wifi vypnuly. Případně přes časovanou zásuvku vypínat wifi router alespoň v dobu spánku. Dokonce i některé tablety a mobily je možné připojit na internet do routeru kabelově – bez wifi. K tabletu připojí speciální převodník/adaptér (USB na LAN kabel), a ten umožní propojit tablet do routeru přes zmiňovaný RJ45 kabel. Děti a rodinní příslušníci mohou prohlížet internet přes šetrné kabelové připojení a nepotřebují vysílání wifi, blutooth atd. u Vás v pokoji).

Určitě bych preferoval poskytovatele s pevným internetem – je stále o trochu kvalitnější než bezdrátové. V případě bezdrátového poskytovatele umístit venkovní anténu na příjem internetu raději několik metrů od místa, kde se spí. Myslím si, že poskytovatel nabízí internet (nevím, jestli wifi nebo internet přes mobilní data LTE) na kmitočtu, na kterém bude v budoucnu plánováno 5G. Nejsem si jistý, jestli již nyní jde o plnohodnotné 5G, ještě ani neproběhly aukce na 5G, tak by plnohodnotné 5G zařízení neměly být masivně v provozu.

Pěkný den.

Strom
          Účastník
            Počet příspěvků: 12

17.6. O2 informovalo ve vyjádření o 5G síti: Do konce prázdnin pokryjeme sítí 5G 15 % populace Prahy a centrum Kolína. Už teď můžete nejrychlejší internet vyzkoušet na Vinohradech, Pankráci a ve Vršovicích a Nuslích.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 příspěvky - 1. až 4. (celkem z 4)
          • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.