Podle nových pokynů by mělo být používání mobilních telefonů v Anglii během školního dne zakázáno, a to včetně přestávek.

Uvádí to Ministerstvo školství a poslankyně Gillian Keeganová v tiskové zprávě zveřejněné 2. října 2023.

Používání mobilních telefonů by mělo být ve školách v celé Anglii zakázáno, aby se zlepšilo chování, oznámila ministryně školství Gillian Keeganová.

Nové pokyny ministerstva školství napomohou ředitelům škol v zavádění zákazu používání mobilních telefonů během celého školního dne, včetně přestávek, aby se tak řešilo rušivé chování a online šikana a zároveň se zvýšila úroveň pozornosti během vyučování. Cílem je podpořit širší úsilí vlády o zvýšení standardů ve školách tím, že se zlepší soustředění žáků a omezí se rozptylování jejich pozornosti.

Tento zákaz podporuje náročnou práci učitelů a pracovníků ve školství a navazuje na vládní reformy, které jsou podpořeny nejvyššími finančními prostředky pro školy v historii, a to v reálné výši téměř 60 miliard liber pro období 2024-2025.

Tímto krokem se Anglie zařadí po bok dalších zemí, které již zákaz zavedly, včetně Francie, Itálie a Portugalska. Tento krok následuje po varování Organizace spojených národů ohledně rizik chytrých telefonů ve školách a po zveřejnění vládních údajů, podle nichž přibližně třetina (29 %) žáků středních škol uvedla, že mobilní telefony používali během většiny nebo dokonce všech vyučovacích hodin, i když nesměli.

Pokud školy nebudou nové pokyny uplatňovat, vláda v budoucnu zváží přijetí legislativy, na jejímž základě se pokyny začlení do zákona.

Tom Bennett, poradce pro chování ve školách, uvedl:

Je to fantastický krok kupředu, který zajistí, že žáci budou moci pracovat, učit se a rozvíjet se v prostředí bez rušivého vlivu mobilních telefonů. Školy, které je již zakázaly, uvádějí, že studenti jsou bezpečnější, spokojenější a dokáží se mnohem více soustředit než dříve – a těší se to u pedagogů značné oblibě.

Ředitelé škol by nyní měli být ujištěni, že jejich úsilí o to, aby školy zůstaly bez mobilních telefonů, bude podpořeno ministerstvem školství. Je to pozitivní a progresivní krok vpřed.

Pokyny stanoví omezené výjimky v případě potřeby – například v případech, kdy děti potřebují telefon ze zdravotních důvodů.

Zákaz navazuje na investice ve výši 10 milionů liber do středisek pro zlepšování chování, která podporují až 700 škol při zlepšování chování, a na jmenování nové pracovní skupiny pro chování, kterou vede Tom Bennett, poradce ministerstva školství pro oblast výchovy.

Byl pro Vás příspěvek zajímavý?

Prosím, klikněte na hvězdičku pro ohodnocení!

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 3

Zatím nehodnoceno! Buďte první, kdo příspěvek ohodnotí 🙂

Když jste náš příspěvek považovali za zajimavý...

Prosím, sledujte nás na sociálních médiích!

Vaše hodnocení nás vede k zamyšlení: Co bychom mohli zlepšit?

Prosím, pomozte nám vylepšit tento příspěvek!

Jak můžeme vylepšit tento příspěvek? Budeme rádi za podnětné připomínky a uvedení kontaktního emailu, abychom se Vám mohli ozvat.